Większość zakładów przemysłowych posiada wieże chłodnicze. Te zlokalizowane na obszarach miejskich, poza celami związanymi z wydajnością i zgodnością sanitarną produkowanych towarów, borykają się z kluczowymi kwestiami zdrowia publicznego wynikającymi z ryzyka wystąpienia legionellozy.
Odkryj, w jaki sposób Veolia pomaga jednej z firm z branży spożywczej sprostać wyzwaniom i skoncentrować się na swojej podstawowej działalności, jednocześnie korzystając z porad ekspertów dostosowanych do jej potrzeb.
Artykuł autorstwa Thomasa Le Boursicot, menedżera produktu Veolia Water Technologies Hydrex ds. zastosowań chłodniczych.
Przez 14 lat Veolia Water STI zarządzała uzdatnianiem wody z wież chłodniczych w wiodącym zakładzie przemysłowym produkującym drożdże i ekstrakty drożdżowe pod Paryżem. Ten historyczny zakład, założony w 1872 roku, znajduje się w gęsto zaludnionym obszarze miejskim liczącym około 15 000 mieszkańców na 1 km². Innowacje technologiczne przez lata utrzymywały konkurencyjność zakładu, między innymi dzięki wieżom chłodniczym niezbędnym do procesów chłodzenia i klimatyzacji..
Legionella: Poważne wyzwanie dla wież chłodniczych
Rosnąca wiedza medyczna uwypukliła główne kwestie zdrowia publicznego związane z ryzykiem rozwoju i rozprzestrzeniania się bakterii Legionella Pneumophila, zwłaszcza w systemach chłodzących.
Bakteria ta może powodować legionellozę - infekcję układu oddechowego o wskaźniku śmiertelności wynoszącym 10%, co skutkuje tysiącami zgonów rocznie.
Pomimo ograniczających jej zasięg eliminatorów, działanie wież chłodniczych powoduje powstawanie mikrokropel, będących konsekwencją dyspersji wody chłodzącej w strumieniu powietrza. Jeśli woda chłodząca jest zanieczyszczona, kropelki te mogą potencjalnie rozprzestrzeniać Legionellę na odległość kilku kilometrów i narażać okoliczną ludność.
Nasze podejście do oczyszczania
Aby chronić naszego klienta przemysłowego z Paryża przed powyższym ryzykiem, Veolia Water STI opracowała rzetelną i innowacyjną strategię Hydrex, która łączy systemy, niezbędne i optymalne dawki środków chemicznych oraz usługi.
Strategia oczyszczania wykorzystuje utleniające biocydy (Hydrex MOS) dostarczane online za pomocą technologii elektrolizy soli (OSG Hydrex).
W połączeniu z narzędziem monitorującym (gama Hydrex Controller) system koordynuje przebieg oczyszczania, jednocześnie ostrzegając w czasie rzeczywistym właściciela obiektu i operatora o wszelkich odchyleniach.
Ekspertyza na miejscu potrzebna do dostosowania systemu
Dzięki monitorowaniu i wizytom na miejscu przeprowadzonym przez zespoły Veolia Water STI Hydrex stwierdzono, że zakład nadal borykał się z pewnymi niestabilnościami, szczególnie w jednym z zastosowań wykorzystujących dwa skraplacze wyparne. Te niezależne wieże chłodnicze ze stali ocynkowanej o pojemności 3 m³, działające z przerwami, charakteryzowały się następującą specyfiką działania i uzdatniania:
Dodawanie Hydrex Mix Oxidant Solution (MOS) do wody uzupełniającej, kontrolowane przez przepływomierz
- Trudności w utrzymaniu stabilnej zawartości chloru w wieżach chłodniczych, związane z brakiem pomiaru online, a także przerywanym działaniem wież ⇒ brak uzupełniania wody powodujący ciągły i nieunikniony spadek resztkowego chloru w wieżach, gdy są one zatrzymane i nie są opróżniane.
Znalezienie rozwiązania uzupełniającego
Instalacja nowego Hydrex Controller w 2023 roku pozwoliła nam rozwiązać ten problem. W ten sposób za pomocą nowej technologii można było wdrożyć kilka elementów kontroli i zarządzania oczyszczaniem biobójczym:
Precyzyjne pomiary pozostałości wolnego chloru na każdej z wież chłodniczych przy użyciu czujników amperometrycznych
- Utrzymanie dawki utleniającego biocydu na wspólnej linii wody uzupełniającej
- Wyzwalanie, za pomocą wyjścia programowego w Hydrex Controller, wymuszonego otwarcia zaworu elektromagnetycznego odprowadzania wody w przypadku niewystarczającego poziomu zawartości wolnego chloru (poniżej 0,3 ppm) w dowolnej z dwóch wież chłodniczych. Celem było wygenerowanie wymuszonego uzupełniania wody przez kilka sekund, a tym samym umożliwienie utrzymania zadowalającej zawartości wolnego chloru w układach chłodzenia.
Osiągnięte korzyści
Innowacja ta przyniosła następujące korzyści:
Utrzymanie minimalnej zawartości wolnego chloru we wszystkich wieżach chłodniczych przez cały czas
⇒ Zwiększone bezpieczeństwo obiektów przed ryzykiem legionellozy
![]() Wykres: Zmierzona wartość resztkowego wolnego chloru w wieży chłodniczej |
Precyzyjne progi alarmowe umożliwiające szybkie dostosowanie dawki biocydu utleniającego w przypadku nadmiernego poziomu zawartości wolnego chloru zmierzonego w TAR
⇒ zmniejszenie tempa korozji stali średnio o 20 µm/rok
Wymuszona dekoncentracja umożliwiająca zabezpieczenie wież chłodniczych przy minimalnej utracie wody, zapobiegająca konieczności opróżniania całego obiegu przez operatora w przypadku dłuższego braku obciążenia termicznego
⇒ średnia oszczędność wody na poziomie 300 m³/rok.
Podsumowanie
Korzyści, które firma Veolia osiągnęła dla tego zakładu spożywczego, możemy zapewnić również Tobie - wydajność i zrównoważony rozwój bez kompromisów.
Rozumiemy, że sytuacja każdego zakładu przemysłowego jest unikalna dlatego wspólnie z Tobą opracujemy najlepszy system oczyszczania i monitorowania wież chłodniczych, który spełni Twoje potrzeby.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z naszymi ekspertami.